3.10.14 г.

25 мисли за притеснението, които да ни помогнат да го преодолеем

Едно от нещата, което най-много отравя ежедневието ни, дори без да подозираме, е навикът да се безпокоим за различни неща. Това действително е навик, който усвояваме с времето - малките деца не се тревожат за нищо, те живеят напълно в сегашния момент, без да се безпокоят за нищо, което може да се случи в бъдещето.
На пръв поглед, да се безпокоим за това, което може да стане в бъдеще, изглежда разумно - та нали ако се подготвим, ще можем да посрещнем по-добре лошото, което може да дойде в живота си? Или ако една майка се безпокои за детето си, това значи, че е добра майка и го обича и му мисли доброто?

Това обаче е заблуда. 
Тревогата и безпокойството не ни правят нито по-подготвени, нито по-ефективни. На практика, те ни отнемат от силата. Когато се безпокоим, тревожим се или сме объркани, тогава можем по-малко, не сме толкова целеустремени, правим грешки и т.н. 
Ето 25 мисли, които могат да ни помогнат да помислим върху това, какво е безпокойството и тревогата - и да решим, дали ги искаме в живота си.
  1. “Безпокойството никога не спестява мъката в утрешния ни ден; то само изсмуква радостта от днешния"
    – Лео Бускалия
  2. “Безпокойството често придава големи сенки на малки неща.”
    – Шведска пословица
  3. “Ако искате да проверите паметта си, опитайте се да си припомните за какво сте се безпокоили на днешния ден преди една година.”
    – Е. Джозеф Косман
  4. ”Понякога хората се привързват към тегобите си повече, отколкото тегобите са привързани към тях.”
    – Джордж Бърнард Шоу
  5. “Умората ни често е причинена не от работа, а от безпокойство, неудовлетворение и негодувание.”
    – Дейл Карнеги
  6. “Най-голямата грешка, която може да направите в живота си, е да се боите непрекъснато, че може да сгрешите.”
    – Елбърт Хъбърд
  7. “Ако попитате кой е най-важния ключ към дълголетието, ще трябва да кажа, че това е избягването на безпокойството, стреса и напрежението. И ако не ме попитате - пак ще трябва да го кажа. ”
    – Джордж Ф. Бърнс
  8. “Когато погледна назад към всичкиге си тревоги, си спомням за историята на стареца, който на смъртното си легло казал: "Имал съм много тревоги за евентуални проблеми в живота си - повечето от които никога не се появиха.”
    – Уинстън Чърчил
  9. “Безпокойството е тънка струйка страх,  процеждаща се през ума. Ако бъде насърчавана, тя прорязва канал, през който се изцеждат всички други мисли.”
    – Артър Самърс Рош
  10. “Ако се отнасяш към всяка ситуация като на живот и смърт, ще умираш много пъти.”
    – Дийн Смит
  11. “Когато някой изпитва твърде голям ужас от предстоящото, той чувства известно облекчение, когато проблемът се появи наистина.”
    – Джозеф Джубърт
  12. “Не можеш да промениш това, че птиците на безпокойството и грижата ще прелитат над главата ти, но можеш да им попречиш да свият гнездо в косата ти. ”
    – Китайска поговорка
  13. “Тревогата е като да си хванат в капан в улица без изход. Мисленето отваря нови булеварди.”
    – Калън Хайтауър
  14. “Тревогата е като люлеещ се стол: тя ти дава нещо да правиш, но никога не те отвежда нанякъде”
    – Ерма Бомбек
  15. “Има много голяма разлика между тревогата и загрижеността. Разтревоженият човек вижда проблем, а загриженият го решава. ”
    – Харълд Стивън
  16. “Хората дотолкова свикват да се тревожат, че ако ги спасиш от удавяне и ги сложиш на брега да изсъхнат на слънце с горещ шоколад и кифлички, те ще се притеснят дали няма да настинат.”
    – Джон Джей Чапман
  17. “По необясним начин, когато се изправим лице в лице с нашите демони, те никога не са точно такива, каквито сме ги очаквали.”
    – Нелсън ДеМил
  18. “Притеснението убива повече хора, отколкото работата. Защо ли? Защото хората се притесняват повече, отколкото работят.”

    – Робърт Фрост
  19. “Всеки утрешен ден има две дръжки. Можем да го хванем за дръжката на безпокойството или за дръжката на вярата.”– Хенри Уорд Бийчър
  20. “Ако вземем само товара на един ден, лесно можем да се справим с него. Но той ще бъде твърде тежък, ако освен него носим и тежестта на вчерашния ден, а после добавим и товара на утрешния ден. ”
    –  Джон Нютон
  21. “Ако не можете да спите, тогава станете и правете нещо, вместо да лежите и да се притеснявате. Притеснението е това, което ви вреди, не липсата на сън. ”
    – Дейл Карнеги
  22. “Никога не се безпокоя за действия, само от бездействие.”
    – Уинстън Чърчил
  23. “Правило номер едно - не се притеснявайте за дреболии. Правило номер две - всички неща са дреболии. ”
    – Робърт Елиот
  24. “Един ден, пълен с притеснения е по-изтощителен от един ден, изпълнен с работа.”
    – Джон Лабок
  25. “Дори ако се притеснявате по малко всеки ден, ще изгубите около 2 години от живота си. Ако нещо не е както трябва, оправете го, ако можете. Но се научете да не се притеснявате. Притеснението никога нищо не оправя. ”
    – Мери Хемингуей

Няма коментари:

Публикуване на коментар