14.04.19 г.

Пчела ли сте или муха? Или притча за пчелата и мухата



Тази притча е за тези, които са свикнали да обвиняват другите. 

Човек сам избира върху какво да се фокусира. Често срещаме хора, които обичат да коментират, как всичко е лошо, колко много лоши хора има, и колко страдат те от това. За разликите във възприемането на света много точно и лаконично се говори в притчата, която ще ви разкажа сега.

Веднъж при един известен стар мъдрец дошли няколко души и му казали:

-        Еди-кой си свещеник взима много пари, за да извършва тайнствата.  Еди-кой си много пуши и ходи в кафенета. Еди-кой си пък е съвсем неморален.
И му представили доказателства.

Мъдрецът им казал:
-        От своя опит знам, че в живота всички хора са различни. Ще ви разкажа за две категории, към които принадлежат хората.
Едната категория хора прилича на мухите. Мухата винаги каца на всичко мръсно. 
Например, ако в една градина има много благоуханни цветя, а в ъгъла на градината има мръсотия, мухата ще прелети над цялата прекрасна градина, без да каца нито на едно прекрасно цвете. Няма да спре, докато не долети до тази мръсотия и чак тогава ще се сниши, ще кацне и ще започне да се рови в нея. Ако мухата можеше да говори и ако ти я хванеш и попиташ знае ли къде са розите в тази градина, тя би отговорила, че не знае какво е това. Няма рози на света, би казала тя.

По същия начин в живота има хора, които приличат на мухата.  Това е категория, която се е научила за всичко да говори отрицателно и навсякъде да намира мръсотия, без да забелязва и дори да игнорира всичко прекрасно.

Другата категория хора приличат на пчелата. Пчелата има такава особеност – да намира и да каца на всичко красиво и сладко. Например, ако в една мръсна стая някой сложи ваза с цвете и ако в тази стая влети пчела – тя ще прелети покрай всичко мръсно и няма да кацне, докато не долети до цветето и ще спре чак там. И ако хванеш тази пчела и я попиташ къде е боклука или канала, тя ще отговори, че тя дори и не е забелязала нищо такова. Затова пък е забелязала хортензиите, розите, а по-нататък има теменужки. Ето там е медът, а там – захарта. Тя ще знае всичко за прекрасните и добрите неща. 

И старецът завършил: 
Когато при мен идват хора и започват да обвиняват другите, им давам този пример и им предлагам да изберат – в коя категория искат да се намират? Всеки човек  сам си избира, върху какво да се фокусира.


Автор: Владимир Фьодоров

Можете да гледате това клипче на руски тук:



Няма коментари:

Публикуване на коментар