30.12.09 г.

Целеполагане vs. Целепостигане



Публикувано от: Ана Вълева на 2/20/09

След Нова година чух много хора около мен да казват какво искат да получат, да направят или да постигнат тази година. Спомних си, че същите хора ми бяха казали, че искат разни неща миналата година, както и по-миналата, предходната - също. Този път не се впечатлих. Вместо това се зачудих: защо не ги постигат?

Ако желанията бяха риби,
ние всички щяхме да седим с въдици.

~ Дъг Хоторн


Първият етап от сбъдването на една мечта или съвсем простичка цел е желанието. Когато откриеш в себе си копнеж и жажда за нещо, нужно е веднага да го уловиш и да го запечаташ в съзнанието си и на лист в позитивна форма. Непрекъснато чувам хора, които казват какво НЕ искат: “Не искам да съм зле платен”, “Не искам да съм сама”, “Не искам да съм дебел”. Уловката е, че нашето подсъзнание приема нещата буквално и в него не съществува отрицание. И поради тази причина то веднага се хваща на работа, за да те направи зле платен, сам и дебел. Ако за вас това не е ценност, препоръчвам ви да го кажете, както го искате: добре платен (колко точно?), във връзка (каква по-конкретно?), със зашеметяваща фигура (ммм, това е лесно, нали?)

Първата стъпка е позитивно формулирано желание.


Изборите, които правим говорят много повече за същността ни, отколкото нашите способности.

~ Джоан Роулинг


Вторият етап е решение. Често хората остават на етапа на желанието и спират в очакване то да се сбъдне като в американски филм, разчитайки на закона за привличането повече отколкото на себе си. Въпреки могъществото на този закон, дори той не може да накара големите ви житейски проекти да се сбъднат без вашето участие. Думата решавам (decide) на латински е decidere и буквалният й превод означава “унищожавам всички други алтернативи“. Втората стъпка е да вземем решение да постигнем целта си или да изпълним мечтата си. Решението предполага да правим избори на базата на това желание. Нека да си представим за момент, че вие искате да имате успешен бизнес, но едновременно с това сутрин ви се иска да спите до 10ч. Е, кое искате – успешен бизнес или да спите до 10ч.? Вероятно има начини да имате и двете, но поставени пред този избор, единственото, което може да ви накара да изберете в полза на успешния бизнес е отговора на въпроса “Защо искам това?”. Чувала съм много цели, които не са подкрепени от автентично желание и силен, неоспорим, вътрешно мотивиран отговор на въпроса “защо?”. Повечето от тях са останали непостигнати, защото притежателите им не са имали енергия да вървят към тях. Енергията идва от силата на отговора на въпроса “Защо искам това?”. Колкото повече чувство е заключено в отговора, толкова повече хъс ще имате да се събуждате и да преследвате целта си.

Втората стъпка е решение, базирано на силен, неоспорим, вътрешно мотивиран отговор на въпроса “защо искам това?”.


Вярвам, че животът постоянно проверява нашата отдаденост. Най-големите награди са запазени за онези, които проявяват безкрайна отдаденост да действат докато постигнат желаното.

~ Антъни Робинс


Третият етап е решаващ за успеха или неуспеха на вашето пътешествие към целта, защото тук се проверява нашата отдаденост. “Готов ли съм да се посветя на това мое желание?”. Възможните отговори са само Да или Не. Няма пространство за “може би”, “обаче”, “ами ако”. Както при цифровия код - нули и единици. Никакви други опции. Най-много цели загиват тук. На стените на много мои познати висят зрелищни vision boards, имат разписани подробни листове с неща, които да постигнат преди да се пенсионират… Но когато се стигне до практическото действие, казват “Да, на диета съм, но ще хапна 2 бисквитки и ще изпия 1 кола, диетична, разбира се…”, “Да искам да отслабна, но ще ида да тичам друг път…”, “Искам успешен бизнес, но снощи си легнах късно, заслужавам да спя до обяд…” Отдадеността означава да се посветиш безусловно на реализацията на своя проект или мечта. Това се изразява в готовност да правиш каквото е необходимо за постигането на целта, колкото дълго е нужно.


Един от най-фините методи за избягване на посвещаването е отлагането. Казваме си, че нямаме нужните ресурси – били те знания, време, контакти, пари… И ще се захванем с реализацията на идеите си, когато попълним липсите си. Истината е, че всяка наша мечта, цел или желание може да бъде реализирана с ресурсите, с които разполагаме сега. Достатъчно е да започнем да действаме, утилизирайки ги в максимална степен.

Третата стъпка е отдаденост на постигането на вашата мечта, вършейки каквото е нужно, когато е нужно, колкото дълго е нужно, започвайки сега.


Всичко, което искате е на 3 крачки от вас. Желание. Решение. Отдаденост.

Но вие сте единствените, които могат да ги извървят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар