24.11.12 г.

Изобилието и Законът за най-малкото усилие. Как да приложим този закон на практика?

Вселената е елегантно оркестрирана симфония и когато тялото ни е в синхрон, всичко е спонтанно без усилия и изобилието на Вселената тече към нас в радост и екстаз.  Това е основата на Закона за най-малкото усилие – вярването, че всичко във Вселената е както трябва и в идеална хармония. Знаейки това, ние танцуваме в ритъма на космоса, живеем живота си в удобство и лекота и се разделяме  с убеждението, че изобилието е резултат от множество усилия.

В ден 11 от 21-дневното медитативно предизвикателство Дийпак Чопра се спира на  

Законът за най-малко усилия 

Според този закон, можем да правим по-малко и да постигнем повече. Но за това е необходимо първо да практикуване приемане. Колкото с по-голяма готовност приемаме обстоятелствата на живота си такива, каквито са, толкова по-лесен става животът.

Когато се борите срещу настоящия момент, всъщност се борите срещу цялата Вселена. И въпреки че  искате да промените това, което виждате около себе си, приемането на живота ви такъв, какъвто е, ви поставя в най-добрата позиция, от която може да постигнете целите си.

Всички сме чували максимата – „ без болка няма печалба“ или „без борба няма да постигнем целта“, че трябва да работим упорито, за да постигнем целите си. 

Законът за най-малкото усилие ни учи, обаче, че когато действаме в хармония  със вселената, от позицията на намереното наше истинско Аз и вдъхновени от любовта, можем да създадем успеха и добрата си съдба , който желаем с лекота и без усилия.

Как да приложите Закона за най-малкото усилие в практиката си още днес:

  • Приемете всичките хора и обстоятелства в живота си, точно такива, каквито са. 
  • Поемете отговорност за живота си, без да се обвинявате за нищо, знаейки, че всичко е такова, каквото трябва да бъде. 
  • Практикувайте беззащитност и изоставете нуждата да убеждавате или  придумвате другите във вашата гледна точка.

Докато се приготвяме да медитираме заедно днес, нека се върнем към днешната мисъл за фокусиране:  


"Очаквам и приемам изобилието да тече лесно към мен."

Сега нека започнем. 

Заемете удобна позиция, сложете леко ръцете си на скута и затворете очи. В този момент, влезте вътре в себе си в това място на вътрешна тишина, където усещаме връзката с Висшето си аз. Оставете всичките мисли и започнете да наблюдавате как вдишвате и издишвате. С всяко вдишване и издишване, си позволете да се отпуснете все повече, да се почувствате все по-удобно и в мир.

Сега, внимантелно въведете санскритската мантра:

Ом дакшАм намА  - моите действия постигат максимум резултат с минимални усилия.

Когато откриете, че сте се разсеяли от мисъл, усещане в тялото си или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум и продължете с медитацията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар