3.12.12 г.

Изобилието: Да живеем в любов

Днешната ми мисъл за размисъл от 21-дневното предизвикателство с медитация на Дийпак Чопра:

“Днес, ще помня да обичам всичко и всички, с които се срещна.”

Един индийски мъдрец, Нисаргадатта Махарадж, е казал на свои последователи – Животът е любов и любовта е живот.  Какво друго поддържа тялото цялостно, ако не любовта? Какво е желанието – ако не самата любов? И какво е познанието, ако не  любов към истината?
Любовта към "Аз" и към "моето". "Аз" и "моето" могат да бъдат малки, а могат и да се разширят внезапно и да обхванат цялата Вселена - но любовта остава. Любвта е най-мощната сила на Вселената. Тя може да лекува,  вдъхновява и да ни доближи до висшето ни "Аз". Любовта е вечен, никога не свършващ дар към нас и другите и когато истински изпитваме любов, ние намираме себе си. Като мъничка искра, която запалва ярък огън, който може да изгори огромна гора, само една искра от любов е необходима, за да се изпита пълната й сила и всичките й страни - земна и божествена.  

Практикуването на живот в любов илюстрира неограниченото изобилие на Вселената.
Без значение колко хора обичате - от семейството ви, колегите, света - любовта ви никога не може да се изчерпи, защото в сърцевината на вашето съществуване, вие представлявате чиста любов. 

В древна Индия екстазът на любовта се е наричал "ананда", блажено съзнани. , Древните прорицатели са казвали, че човекът има предназначението да изпита тази "ананда" винаги. Живеейки с любов към всички същества ни помага да осъзнаем истинската й природа. "Сат, чит, ананда" - съществуване, съзнание, блаженство. 

Животът от гледната точка на любовта привлича повече добро към вас. Следователно, за да изпитате истинско изобилие в живота си, живейте животът, за който сте създадени, любовта, която представлявате и гледайте как живота ви процъфтява по всякакъв начин.

Днес, практикувайте живот в любовта, като предлагате мила дума на всеки, когото срещате, като осъзнавате, че най-големият дар, който можете да дадете на всекиго, е любовта.


Докато се подготвяме за медитация, нека обърнем внимание към днешната мисъл за фокусиране:

“Днес, ще помня да обичам всичко и всички, с които се срещна.”

Сега нека да започнем.
Моля, заемете удобна позиция, сложете леко ръцете си на скута и затворете очи. В този момент, влезте вътре в себе си в това място на вътрешна тишина, където усещаме връзката с Висшето си аз. Оставете всичките мисли и започнете да наблюдавате как вдишвате и издишвате. С всяко вдишване и издишване, си позволете да се отпуснете все повече, да се почувствате все по-удобно и в мир.

Сега, внимателно въведете санскритската мантра, като я повтаряте наум и я оставяте да се лее с лекота и без усилия: 

"Сат, чит, ананда" - съществуване, съзнание, блаженство. 

Когато откриете, че сте се разсеяли от мисъл, усещане в тялото си или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум. Моля, продължете с медитацията.


1 коментар:

  1. “Днес, ще помня да обичам всичко и всички, с които се срещна.”

    Благодаря ти, Мила!

    ОтговорИзтриване