27.11.13 г.

Интервю за работа, имейл и ягоди

Тази история може да ви помогне да си отговорите на въпроса, лесно ли се отказвате да постигате целите си.

Един безработен кандидатства за работа като чистач на тоалетните в Майкрософт. Шефът на отдел "Човешки ресурси" го вика на интервю, а след това му организира изпит, като го кара да отпуши една тоалетна. След изпита му казва:

- Назначен си, дай ми email-а си и ще ти изпратя формулярите, които трябва да попълниш, както и датата и часът, когато да дойдеш на работа.
Човекът отчаяно му отговаря, че няма компютър, нито e-mail.

Шефът на човешки ресурси му казва, че съжалява, но след като няма email, това означава че не съществува във виртуалното пространство, а след като не съществува, не можа да получи работата. Човекът излиза отчаян, без да знае какво да прави, само с 10 долара в джоба. Тогава решава да отиде в супермаркета и да купи 10 кг ягоди. След това тръгва от врата на врата, за да продаде ягодите на малки порции и така за по-малко от два часа удвоява капитала си. Така повтаря тази операция три пъти и се прибира с 60 долара в джоба.

Така осъзнава, че може да продължи по същия начин и да печели пари. Започва все по-рано да излиза от къщи и да се прибира все по-късно и така утроява и учетворява парите си всеки ден. Малко след това си купува ръчна количка, после камион и след известно време се оказва на чело на малка флотилия на камиони за доставки.

След 5 години

Човекът вече е собственика на една от най-големите мрежи за дистрибуция в САЩ. Тогава той се замисля за бъдещето на семейството си и решава да сключи застраховка живот. Обажда се на застраховател, избира си план и когато разговорът наближава края си, застрахователят го пита за e-maila му, за да му изпрати офертата. Тогава човекът му казва, че няма email! Интересно, казва му застрахователят, нямате email, а сте успял да построите тази империя, представете си къде щяхте да бъдете сега, ако имахте email.

Човекът се замисля и отговаря: Щях да чистя тоалетните в Microsoft

Поука от историята:

Всеки сам да избере пътя в живота си, дали да си направи е-мейл, за да чисти тоалетните в Майкрософт, или да изгради империята си използвайки ума и находчивостта си!

Отивам да продавам ягоди...

Няма коментари:

Публикуване на коментар