5.12.11 г.

Нека помогнем Дядо Коледа да дойде в Дома за сираци на Отец Иван в Нови хан!


Всичко тръгна от новините за събарянето на Дома за сираци на Отец Иван в Нови хан. Четяхме и се вълнувахме дали ще успеят да запазят съграденото или се наложи да излязат. Накрая дойде успокояващото известие, че засега страшното се отлага, че няма да живеят на фургони поне през зимата и че има кой да се погрижи и да им помогне.

Ние, от Дриймленд-бг някакси станахме съпричастни към съдбата на тези хора, особено след като разбрахме, че една от потребителките ни живее там.   Решихме да се опитаме да направим нещо, с което да ги зарадваме - размишлявахме дали да е дърва за огрев, или дрехи, или храни...  Една от нас реши да дари ситнезатор със звукова карта и компютър (нуждаещи се от поправка, но иначе добри), за да може изкуството да влезе при тях, а ако има между тях таланти - да им даде нова възможност... Събрахме малко употребявани дрехи, една от нас успя да издейства 30 книги.  Минахме през идеи за изобразително изкуство или да помогнем да започнат сами да изкарват хляба си, чудихме се дали ще имат и други дарители и как да получат това, от което действително имат нужда -  и решихме просто да попитаме тях.

Оказа се, че от всичко най-много приветстват идеята децата в Дома да имат Коледен празник  - като всички деца.

Като всички деца...  Оказа се, че много им е обяснявано и показвано, че не са като всички. Ето какво разказват за себе си:

"В дома животът протича почти като в едно голямо семейство! Работата е разпределена между големите - едни готвят, други чистят двора, коридорите, трети се занимават стопанството - гледат животните, от който се добива мляко, месо, яйца. Тези, за които в момента няма работа, обгрижват децата на заетите!


Има няколко човека, намерили си работа в града, но определено е много трудно - няма значение с каква квалификация и образование са - самият факт,че живеят в дома, ги прави аутсайдери. Лепнат е един печат - благодарение на писанията в жълтата преса, естествено - и самото споменаване на мястото на живеене моментално те прави негоден за предлаганото работно място!


Абсолютно невярно е,че има проституиращи жени,наркомани и психично болни- ;) въпреки в това забързано ежедневие едва ли има някой напълно нормален и в дома и в света около него!


Повечето от майките  са също сираци - израснали са в домове, и им е малко трудно да се справят с отглеждането на децата си - не че не се грижат за тях, но са нямали майчинският пример за подражание, нямало е кой да ги напътства, да ги приласкае, да ги помилва и животът рано ги е научил да са твърди, да се борят - те са нямали детство и сега изживяват своето детство заедно с децата си. На моменти са по-големи деца от децата си:gooddd. За тях отец Иван е майката и бащата, които не са имали...


Децата... за тях какво да ви кажа.....  цял ден тичат и играят - правят щуротии и се крият след това ,НО всичко това става в двора на дома - и не защото не ги пускат да излизат, ами заради хората отвън.


Навън са подложени на присмех и подигравки, както от големи така и от малки, след тях се леят реки от обидни квалификации, както по техен адрес,така и по майките им, бащите та се стига чак до бабите и дядовците/ако ме разбирате какво искам да кажа/.


Наскоро едно момиче от дома имаше рожден ден и поканило целият си клас /нормално - кого другиго да покани?/.То самото няма майка и баща - на 12 години е и за него се грижат всички майки. Та организирали се всички, спретнали две торти /за да стигнат за всички деца - и гостите и тези от дома/,сандвичи...... и познайте колко деца от класа са дошли?! САМО ЕДНО!-ТУК СЪМ БЕЗ КОМЕНТАР....


Възрастните.....При тях положението е почти същото - не излизат - защото не са добре приети в "обществото", предпочитат да седят на сигурно зад оградата на дома, отколкото да бъдат обект на присмех и подигравки."

Сигурно и вас ви е стиснал за гърлото този разказ... Замислих се над това, колко много от нещата, които аз приемам за даденост, за част от моето ежедневие и дори не ги забелязвам - липсват в техния живот или те трябва да се борят, за да ги постигнат. Част от тях - съвсем простички... Самоуважение, увереност в собствените си сили, вяра, че ще се справят и че всичко ще е наред, усещането, че са обичани и са свободни да обичат...

Затова и ние в Дриймленд решихме да помогнем - да им покажем, че те също могат да бъдат приети и обичани, че си струва да имат мечти, копнежи - че чудесата идват с вярата. Коледа е един от най-подходящите моменти за това...

За да направим Коледен празник, събираме средства, с които да купим подаръци на живеещите в дома. Не знаем докъде ще ни стигнат събраните средства, но ще почнем от децата - така пожелаха родителите им... Имаме амбицията за всеки да има подаръче, с картичка, написана лично до него. Имаме списък на хората, живеещи там, с възрастта им и, в общи  линии, предпочитанията. Имаме костюм за Дядо Коледа, както и рокля за Снежанка

Обръщаме се към Вас, добри хора, които искате да споделите това, с което сте благословени, с децата от Дома за сираци - за да направим заедно и техния празник възможен!

Можете да дарите пари чрез бутоните, които сме поставили на сайта -  Donate (за PayPal, за дарители от чужбина) и ePay now (за ипей, за дарители от България). По този начин парите ви ще отидат за закупуване на подаръци за Коледа. Ако нямате акаунт нито в ипей, нито в ПейПал, но все пак желаете да дарите, можете да се свържете с мен или друг от организаторите на инициативата на лични бележки или на имейл.

Можете да подпомогнете пряко дома, като преведете пари директно в сметката им - ето тук са данните

Групата във Фейсбук - ДА ПОДКРЕПИМ ОТЕЦ ИВАН ОТ НОВИ ХАН В БЛАГОРОДНАТА МУ МИСИЯ - има 18 972 члена. 

Ако имате възможност да приготвите подарък, ето отново списъка на живеещите в Дома за деца и възрастни (не поименен, но по възрасти) Можете да се свържете отново с организатор от Дриймленд или направо с Дома.

Благодарим от сърце на всички отзовали се, Бог да ви благослови и да умножи изобилието в дома ви!

2 коментара:

  1. Чудесна благородна инициатива! Ще помогнем с каквото можем! Дано има повече дарители.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от сърце! Наистина, явиха се повече дарители, отколкото се надявахме, плахо в душите си - доброто увлича - чудесно е да го видиш с очите си. Ще напиша отделно за празника.:)

    ОтговорИзтриване