22.09.12 г.

Изумителната природа, в която живеем, без да подозираме!


Удивителните същества от морските глъбини. Не гледам често такива предавания, не и за сепии и октоподи, но това наистина ме изуми и го споделям с вас. Тъй като още не е преведено на други езици, отдолу може да прочетете накратко това, което се обяснява във видеото.Може да го гледате първо и после да сверите, ако нещо е останало неясно - или пък обратното - първо да прочетете, за да видите дали ще ви заинтересува и после - да гледате. Приятно гледане!В началото разказва за света там долу, в океанските глъбини, където е светът на тъмната тъмница - и животните, светещи в нея. Един от специалистите в екипа са успели да снимат със специална камера тези луминисцентно-светещи животни в дълбините. Едното, което прилича на летяща пуйка (всички се смеят на записа), риба със светещ гръбнак и мигащи очи долу, мигащи светлини, предназначени да хипнотизират жертвата и т.н.

Специалистът обяснява, че ние сме изследвали само 3 процента от това, което е там, в океана и на места, на които сме смятали, че няма никакъв живот изобщо, хората намират повече живот, отколкото в джунглата, което показва, че всъщност не знаем кой знае колко за живота на тази планета, която обитаваме.

Например, главоногите (това е тази част, заради която ви пускам видеото!). Показва удивителната способност за мимикрия на главоногите, първият е октопод и се скрива сред рифа много успешно. Следват две сепии, които, като се бият помежду си, мъжките, удряйки задните си части, променят цвета си в бяло. Следва видео, показващо мъжка и женска сепия, като мъжката се е оцветила наполовина - частта, обърната навън, е бяла, т.е. агресивна към другите мъжки, които биха могли да се появят, а частта, обърната към женската сепия, е с обикновен цвят, като когато сменят местоположението си и женската минава от другата страна на мъжката сепия, мъжката "разменя" цветовете си, така че отново женската сепия да вижда "лицеприятната" й част, а не войнствената

След още няколко примера - един октопод, който се е "маскирал" на скала (показват го със стрелкички) и бавничко се придвижва, сякаш носен от течението, без да се придвижва с по-голяма скорост от тази на течението.

И от 4.25-тата минута нататък - това, което мен ме изуми най-много - още една сепия. Гледаш едно коралово растение или водорасло, на пръв поглед - нищо особено. И изведнъж - част от него се оказва октопод! Уплашен, пуска мастило и избягва и когато камерата го застига, застива, като се прави на много голям и страшен.

И накрая - същото парче отзад напред - виждаш как октоподът променя цвета, десена, формата си и дори повтаря видимата структура на водораслото!

Няма коментари:

Публикуване на коментар