14.06.11 г.

Доброто и Злото


При създаването на Тайната Вечеря Леонардо да Винчи се сблъскал с голяма трудност: той трябвало да изобрази Доброто, въплътено в образа на Исус и Злото в образа на предателя Юда. Той прекъснал работата си и взел решение да продължи едва когато намери подходящи модели. 

Веднъж, слушайки хорово изпълнение, той бил силно впечатлен от млад певец, който изглеждал като съвършен образ на Исус и художникът го поканил в ателието си.

Минали три години. Леонардо все още не бил намерил походящ модел за образа на Юда. След дълго търсене той попаднал на човек, който се въргалял в помийна яма. Той бил млад, но преждевременно състарен, мръсен, пиян и със скъсани дрехи. Нямало много време, затова помощниците на Леонардо го нарамили и го отнесли направо в събора, където Леонардо се заел да нарисува себелюбието, греховността и злочестието, изписани на лицето му. Когато работата била почти приключена, пияният поизтрезнял и се посъвзел. Погледът му се спрял върху платното и той уплашен залитнал назад.

-   Виждал съм тази картина и преди.
-   Къде? - попитал Леонардо озадачен
-   Преди три години, когато пеех в хор, животът ми беше прекрасен, изпълнен с мечти. Тогава дойде един художник и ме помоли да му позирам за образа на Исус.


Благодарение на Лейла от bghelp.net


Ако ви е харесала страничката ми и искате да се отблагодарите, моля, кликнете върху рекламите на Гугъл. Благодаря ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар