27.11.12 г.

Изобилието и Законът на дхармата

Днешната ми мисъл за размисъл от 21-дневното предизвикателство с медитация на Дийпак Чопра:


Day 14

Изобилието и Законът на дхармата*

* Дхарма - божественото ни предназначение в живота

Честито! Днес завършвате втората седмица от 21-дневното предизвикателство на центъра Чопра за изобилието. И сте вече сериозно напреднали по пътя към привличането на изобилието, което ви очаква. През миналата седмица изследвахме темата  за изобилието, както е свързана със седемте закона за духовен успех. Днес ще видим как законът за дхармата има най-голяма влияние върху способността ви да изпълните най-големите ви желания

Първият компонент на закона за дхармата е да откриете истинското си Аз. 
Вторият и третият компонент са неотлъчно свързани. Те са да изразите своите уникални таланти, да споделите тези свои дарове с  с другите

Открийте всички неща, които карат сърцето ви да пее и които ви дават възможност да живеете истински, а не само да съществувате. Попитайте се – как мога да помогна? Как мога да служа.


Използването на своите таланти , за да служите на другите, е най-висшето изражение на Закона на дхармата. Когато  вашето съзидателно изразяване помага на нуждите на тези около вас, изобилието без усилие потича в живота ви в един съвършен божествен ред

Днес можете да поставите Закона на дхармата в практиката, като просто обръщате внимание на духа, който живее във вас, като осъзнавате специално уникалните си таланти, като се питате, как най-добре може да използвате своите таланти,  за да служите на света.
Докато се подготвяме за медитация, нека обърнем внимание към днешната мисъл за фокусиране:

Има начин, по който може да изпълня истинското си предназначение в живота.

 
Сега нека да започнем.
Моля, заемете удобна позиция, сложете леко ръцете си на скута и затворете очи. В този момент, влезте вътре в себе си в това място на вътрешна тишина, където усещаме връзката с Висшето си аз. Оставете всичките мисли и започнете да наблюдавате как вдишвате и издишвате. С всяко вдишване и издишване, си позволете да се отпуснете все повече, да се почувствате все по-удобно и в мир.

Сега, внимателно въведете санскритската мантра

Ом ВарунАм намА  - Моят живот е в хармония с Космическия закон. 

Когато откриете, че сте се разсеяли от мисъл, усещане в тялото си или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум. Моля, продължете с медитацията.

Още за Закона за дхармата може да прочетете тук.



26.11.12 г.

Изобилието и Законът за необвързаността

Днешната ми мисъл за размисъл от 21-дневното предизвикателство с медитация на Дийпак Чопра:


Ден 13

Дийпак Чопра:
По думите на д-р Саймън, моят обичан приятел и откривател на "Центъра за добруване "Чопра": Изобилието е състояние на ума, в която вярвате, че сте вътрешно съзидателен, съзнавате, че Вселената е изобилна и че вие сте изражение на Вселената.
Ако приемете идеята за неограничена изобилна Вселена, вие се отказвате от идеята да манипулирате обстоятелствата и да прокарвате със сила решения, за да реализирате желанията си.

Това е същността на Законът за необвързаността.  Той ни учи да фокусираме вниманието си върху това, което желаем, да предприемаме необходимите стъпки да го постигнем желанията си  и след това да намираме сигурност  в мъдростта на несигурността, като се отказваме от всякаква обвързаност към резултата – необходима стъпка към нашите цели.

Помислете за момент за случаите, когато сте се опитвали безуспешно да си припомните някакво име. Накрая, след като сте се мъчили да си го припомните, се отказвате от усилията си.  След това, малко по-късно, името проблясва през екрана на съзнанието ви.

По същия начин, хвърляйки намерението си в утробата на съзиданието, без привързаност към резултатите, в края на краищата изпълнява вашето желание.

Във физическия свят има граници, които усещаме, като време, пространство и възможности. Във духовния свят няма такива граници. Възможностите са безгранични и няма пространство или време. Това, което съществува, е чиста възможност, чиста потенциалност, която вие активирате чрез своите мисли, убеждения и намерения. Изобилието извира от този неограничен извор, затова, освободете всякаква мисъл за ограничение. 

Отидете направо към източникът, който е вътре, и провъзгласете намеренията си.
 
Днес, поставете законът за необвързаността в практиката си.
Откажете се от всякаква обвързаност към резултата, като позволите на всеки и всичко свободата да бъдат точно такива, каквито са.

Приемете несигурността и наблюдавайте решенията и възможностите, които спонтанно извират от нея.

След това, влезте в полето на всички възможности, оставайки открити към неограничените му възможности за избор.
Докато се приготвяме за медитация, отделете момент да помислите днешната мисъл за фокусиране:

Като се отказвам от нуждата да организирам моя живот, Вселената  ми донася неограничено добро.

Сега нека започнем. 
Моля, заемете удобна позиция, сложете леко ръцете си на скута и затворете очи. В този момент, влезте вътре в себе си в това място на вътрешна тишина, където усещаме връзката с Висшето си аз. Оставете всичките мисли и започнете да наблюдавате как движението на въздуха навътре в тялото ви и навън от него. С всяко вдишване и издишване, си позволете да се отпуснете все повече, да се почувствате все по-удобно и в мир.

Сега, внимателно въведете санскритската мантра за Закона за необвързаността, като я повтаряте наум и я оставяте да се рее с лекота и без усилия.

Ом анандАм намА - моите действия са блажено свободни от привързаност към резултата.

Когато откриете, че сте се разсеяли от мисъл, усещане в тялото си или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум. Моля, продължете с медитацията.




25.11.12 г.

Изобилието и Законът за намерението и желанието, копнежа


Днешната ми мисъл за размисъл от 21-дневното предизвикателство с медитация на Дийпак Чопра:


Ден 12


 Когато имаме мислене, характерно за изобилието, успяваме да видим живота като магично приключение, където нуждите ни се удовлетворяват с благоволение и лекота. Това включва способността да виждаме красотата, където и да отидем, да изпитваме благодарността като основна емоция, да държим сърцата си отворени към всеки, когото срещнем и да се доверяваме на космическия план.

Според Закона за намерението и желанието, ние осъзнаваме, че най-дълбокото ниво на реалността е енергийно поле, което дава растеж на всички форми на сътворяване. Като поставим вниманието си точно върху това, което  - красота, любов, успех, ще енергизира този обект и ще го притегли към вас. Вниманието изпълва с енергия, намерението трансформира. След като сте определили точно намеренията си, предайте ги на  тишината и позволете на Вселената да се погрижи за подробностите.

Днес ще ви водя в медитация чрез визуализация, в която ще създадем намеренията и ще ги освободим.

Нека да започнем.

Моля, заемете удобна позиция, поставете ръцете си леко върху коленете си и затворете очи. Позволете на ума си да ви заведе до луксозен бряг на море, където пръстите на краката ви потъват в пясък, подобен на захар и той ги обгръща нежно. Богатите тюркоазени вълни щедро обливат стъпалата ви. Острия мирис на солен въздух събужда желания у вас, и вие дишате дълбоко.

В далечината виждате ято чайки, носещи се гладко над водата и група делфини.

Наблизо има бутилка със свитък и химикал. На свитъка започвате да правите списък на желанията, които носите дълбоко в сърцето си. Това са най-силните ви и дълбоки копнежи. Завършвате списъка, слагате го в бутилката и го хвърляте в огромното море.  Почувствайте изобилието на красивия бряг, който  ви заобикаля, помолете Вселената да достави желанията ви и пуснете тези намерения в океана на съзнанието.  Сега, поемете дълбоко бавно въздух и бавно въведете санскритската мантра за като я повтаряте наум.

Ом ритам нама – моите действия и желания са подкрепени от космическия интелект 

Ако вниманието ви се разсее от мисъл, усещане в тялото ви или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум. Моля, продължете медитацията. Може да използвате звуците на вълните от клипа по-долу.



24.11.12 г.

Изобилието и Законът за най-малкото усилие. Как да приложим този закон на практика?

Вселената е елегантно оркестрирана симфония и когато тялото ни е в синхрон, всичко е спонтанно без усилия и изобилието на Вселената тече към нас в радост и екстаз.  Това е основата на Закона за най-малкото усилие – вярването, че всичко във Вселената е както трябва и в идеална хармония. Знаейки това, ние танцуваме в ритъма на космоса, живеем живота си в удобство и лекота и се разделяме  с убеждението, че изобилието е резултат от множество усилия.

В ден 11 от 21-дневното медитативно предизвикателство Дийпак Чопра се спира на  

Законът за най-малко усилия 

Според този закон, можем да правим по-малко и да постигнем повече. Но за това е необходимо първо да практикуване приемане. Колкото с по-голяма готовност приемаме обстоятелствата на живота си такива, каквито са, толкова по-лесен става животът.

Когато се борите срещу настоящия момент, всъщност се борите срещу цялата Вселена. И въпреки че  искате да промените това, което виждате около себе си, приемането на живота ви такъв, какъвто е, ви поставя в най-добрата позиция, от която може да постигнете целите си.

Всички сме чували максимата – „ без болка няма печалба“ или „без борба няма да постигнем целта“, че трябва да работим упорито, за да постигнем целите си. 

Законът за най-малкото усилие ни учи, обаче, че когато действаме в хармония  със вселената, от позицията на намереното наше истинско Аз и вдъхновени от любовта, можем да създадем успеха и добрата си съдба , който желаем с лекота и без усилия.

Как да приложите Закона за най-малкото усилие в практиката си още днес:

  • Приемете всичките хора и обстоятелства в живота си, точно такива, каквито са. 
  • Поемете отговорност за живота си, без да се обвинявате за нищо, знаейки, че всичко е такова, каквото трябва да бъде. 
  • Практикувайте беззащитност и изоставете нуждата да убеждавате или  придумвате другите във вашата гледна точка.

Докато се приготвяме да медитираме заедно днес, нека се върнем към днешната мисъл за фокусиране:  


"Очаквам и приемам изобилието да тече лесно към мен."

Сега нека започнем. 

Заемете удобна позиция, сложете леко ръцете си на скута и затворете очи. В този момент, влезте вътре в себе си в това място на вътрешна тишина, където усещаме връзката с Висшето си аз. Оставете всичките мисли и започнете да наблюдавате как вдишвате и издишвате. С всяко вдишване и издишване, си позволете да се отпуснете все повече, да се почувствате все по-удобно и в мир.

Сега, внимантелно въведете санскритската мантра:

Ом дакшАм намА  - моите действия постигат максимум резултат с минимални усилия.

Когато откриете, че сте се разсеяли от мисъл, усещане в тялото си или звук около вас, просто се върнете към повтарянето на мантрата наум и продължете с медитацията. 

22.11.12 г.

Изобилието и Законът за даването и получаването


Днешната ми мисъл за размисъл от 21-дневното медитативно предизвикателство на Дийпак Чопра

Изобилието и Законът за даването и получаването


Днешната мисъл за фокусиране:

"Днес и всеки ден, давам това, което искам да получа."


Животът процъвтява чрез закона за даване и получаване. Нищо не е статчино. Нашето тяло процъфтява чрез динамика и непрекъсната промяна. Спирането на течението на кръвта ни причинява съсирване както спирането на потока на реката причинява задръстване.
Никъде в естествения свят не съществува застой. Процесът на даване и получаване е основна част от богатството и изобилието на природата.

По същия начин, законът за даването и получаването е много прост:
Ако искаш радост, дай радост на другите. Ако любов е това, което търсиш, тогава давай любов. Ако материални неща са в мечтите ти, помогни на други да бъдат богати.

За да бъдеш благословен с всичко, което желаеш в живота си, научи се наум да благославяш другите с всичко, приятни мисли, добри мисли, комплименти и дори усмивка. Колкото повече даваш, толкова повече получаваш.  Изобилието е друго име за Универсалното Добро, което винаги е около теб. Приемай Универсалното Добро и го раздавай на другите,

Днес, поднасяй дар на всеки, с когото се срещнеш. Дарът не е необходим да бъде скъп -  цвете, усмивка комплимент, предложена помощ или беззвучен благослов. Останете отворени да приемете с благодарност всички дарове, които ви се предлагат.

Днешната мисъл за фокусиране е следната:

Днес и всеки ден давам това, което искам да получа


Докато вървите през вашия ден, носете усещането за изобилие със себе си и си припомняйте днешната мисъл за фокусиране.

Днес и всеки ден давам това, което искам да получа.

Намасте.



За останалите закони от Седемте закони за успеха на Дийпак Чопра може да прочетете тук.

2.11.12 г.

Нурзакарим Норбеков, "Провокативно бодване" или какво е суфизъм?

Връзката ум-заболяване-здраве винаги ме е вълнувала. Методите на Норбеков малко ме бунтуват вътрешно, макар че чувството му за хумор намирам за изумително. Но той ми се струва малко стресиращ и грубоват, а моята душа е нежна - но! трябва да призная, че има резултати. Публикувам този откъс от сайта на Институт на Норбеков  за размисъл - отговаря на въпроса - при кой тип хора се получават резултати с тези методи. Аз определено не съм от мазохистите, не съм от тези, на които, като им се скарат или ги обидят, "влизат в пътя". 

И все пак открих нещичко и за себе си в долния текст. Може би и вие ще откриете.

Приятно четене. 

Провокативно бодване
Оздравяването е само една от посоките в дейността на нашия Институт за човека. Вече четвърта година ние сме признати лидери в тази област. 

При нас оздравяват 95% от болните.

Заемаме се с 80 от най-разпространените болести, включително и с тези, с които европейската медицина се е отказала да се бори.

Правим строг подбор на пациентите, но не според тежестта на заболяването, а в зависимост от степента на морална зрелост, на самовзискателността. 

Тези, чиито дух, душа и тяло са хукнали в различни посоки и живеят поотделно, всеки за себе си, не са част от нашата аудитория. Това са пришълци, дошли да впишат в списъците си поредния загубеняк в бяла престилка, това са камикадзета, които се гордеят с болестите си, това са и онези, чиято единствена цел в живота е да оздравеят, но тя си остава недостижима, защото достигането й би ги лишило от смисъла на живота им. 

Като начало учим нашите преподаватели да казват на болните всички тези гадни неща. Ако някой ме упрекне в нехуманност, отговарям, че съм доктор по различни западни науки, но по суфистка медицина съм само ученик в горен клас и така са ме учили. В Русия лекарите са много умни - учат медицина цели шест години, а преди време половината от тях са изучавали скелетите на Маркс и Ленин. В Америка хората са по-простички - там учат медицина само дванадесет години, а пък на изток, да не говорим - скапана работа: там за тази цел се заделят някакви си 40 години

Защо толкова много ли? Защото суфиската традиция изучава не европейската симптоматична медицина, която действа на принципа където са болежките, там да се прилагат илачите, а останалото - както дойде. Просто така нищо не те боли, даже коляното. Само дето 90 % от артритите имат инфекциозен произход. Странно нещо: премахваш с всички сили болките, а сифилиса си остава… Нещо такова е и съвременната медицина: пременил се Илия, погледнал се-пак в тия! Суфистката медицина се интересува от причината за болестта.  

Още първия ден пациентите се делят на две категории: такива, които вече здраво ги болят зъбите и такива, които имат само наченъци на кариес. Това са различни категории болни и различни категории хора. Първите, които пет пари не дават за себе си, идват при мен, за да премахна от тях болката, но не и болестта. Моята задача е така да ги сиктирдосам, че да се ометат със скоростта на светлината псувайки и кълнейки всички и всичко.  В медицината има такава процедура - извеждане на скрита инфекция. Аз правя провокативно бодване, а спящата инфекция - прас! - изскача. 

На следващото занятие остават само тези пациенти, чиито души са живи, които имат зрящи сърца. По-нататък ние им помагаме да почувстват в себе си истинска вяра, че могат да бъдат господари сами на себе си. Човек фиксира дадена болна част от тялото си и постепенно започва да я контролира,убеждавайки се, че е Личност и така постепенно побеждава болестта.

norbekov.bg

Още за категориите болни, според Норбеков, четете тук: Защо някои хора само се оплакват, а не взимат мерки за здравето си. Портрет на хронично болния от Норбеков